Μπορείτε να τον φτιάξετε γλυκό ή ξινό. Τα υλικά είναι στο περίπου τρία κιλά γάλα, ένα κιλό πλιγούρι και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι.
1) Γλυκός: Ζεσταίνετε το γάλα με το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει και όταν αρχίσει να χοχλάζει ρίχνετε το πλιγούρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να αρχίσει να πήζει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη να τελειώσει την δουλειά μόνη της. Μετά από κάποια ώρα το πλιγούρι θα έχει απορροφήσει όλη την υγρασία και θα έχει μετατραπεί σε μία σφιχτή μάζα. Αν χρειαστεί μπορείτε να συμπληρώσετε λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.
2) Ξινός: Ζεσταίνετε λίγο το γάλα. Έπειτα διαλύστε μία κουταλιά γιαούρτι ή και όλο το κεσεδάκι. Φυσικά θα βάλετε γιαούρτι με πέτσα, όχι τα συνήθη άθλια σκευάσματα που λέγονται «τρόφιμο» ή «επιδόρπιο» γιαουρτιού.
Τα υπόλοιπα γίνονται όπως και στον γλυκό τραχανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου