Κάθε χρόνο τις Απόκριες, δεν μπορώ να πω, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η
αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι
με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι
μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι.
Όμως πέρυσι ανακάλυψα μια συνταγή για γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του
γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και οικογενειακώς την
έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες
για να την απολαύσουμε.
Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι
ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο.
Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά
αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά.
Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.
1+2/3 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
2,5 κούπες ζάχαρη
8 αυγά
200 γρ φρέσκο βούτυρο
5 βανίλιες
1,5 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
ζάχαρη άχνη
κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
1 μπουκάλι τσίπουρο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ουίσκι, ούζο ή
κονιάκ.
2 φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα
Εκτέλεση:
1. Δοκιμάστε το τσίπουρο για να ελέγξετε την ποιότητα.
2. Πάρτε μια μεγάλη γαβάθα και δοκιμάστε το τσίπουρο ξανά. Για να
βεβαιωθείτε για την ποιότητα, γεμίστε ένα φλιτζάνι και πιείτε. Επαναλάβετε.
3. Βάλτε το αλεύρι και το μίξερ στο βούτυρο και χτυπήστε τα μέχρι να
γίνει μια μαλακή μπάλα.
4. Προσθέστε ένα κουταλάκι. Δοκιμάθτε το τσίπουρο ΜΗΠΩΣ ΞΕΘΥΜΑΝΕ.
Ξαναχτυπήθτε το μίξερ με το αλεύρι.
5. Βεβαιωθείτε ότι το τθίπουρο είναι ακόμα εντάξει. Δοκιμάστε άλλο ένα
φλιτζάνι. Σβήστε το μίξετ.
6. Σπάστε δυο αυτιά και προσθέστε τα στο μπολ. Ρίξτε και το φλιτζάνι με
τα αποξηραμένα φούρτα.
7. Μιξάρετε το χτυπητό. Αν τα αποφρηξαμένα φούρτα κολλήσουν στο
μαραφέτι του μίρξερ ξύστε τα με ένα τσακαβίδι.
8. Δοκιμάστε το τθίπουρο για να ελέγξετε τη γεύση του. Μετά, κοθκινήθτε
δύο τζιφλάνια αλάτι. Ή κάτι τέτοιο.
9. Μπορείτε να βάλετε και πωθ το λένε. Ποιόθ ενδιαφέρεται…
10. Τώρα θπάθτε το λεμόνι και θτραγκίκθτε τα καρύδια θαθ. Ελέγξτε το
τθίπουρο.
11. Προθθέθτε ένα μικρό κίτρινο κροκόδειλο. Απειλήθτε ένα μικρό
κουταλάκι ζάχαρη ή κάτι άλλο. Ό,τι βρήτε τέλοθ πάντων. Πετάκθτε το κοντά θτα
άλλα.
12. Λαδώθτε το φούρνο με κάτι που ζουλιέται και κατουρήθτε στο πθυγείο.
13. Ανάπθτε το ταπθί θτουθ 350 βαθμούθ. Μόλις δεθταθεί καλά βγάλτε μέσα
τον φούρνο.
14. Μη κθεχάθετε να χτυπήθετε το μίκθερ. Αφαιρέθτε τη μούρη θαθ από το
μπωλ και θηκωθείτε από το πέθτο ντε το ξέχαθα. Ελέγκθτε το πίτσουρο κθανά και
πηγαίνετε θτο κρεββάτι.
Χαλά Κριθτούγεννα!
χικ
XAΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.ΧΕ ΧΕ!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΤΣΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιό είναι φίλε Σκρούτζ. Δεν θυμάμαι καν που το βρήκα. Αλλά του έκανα κάποια συμπληρώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή